Strona główna
 
Browar Haberbusch i Schiele

Teren dawnych Browarów Warszawskich „Królewskie” S.A. (między ul. Krochmalną a ul. Grzybowską). Browarnicy niemieckiego pochodzenia Konstanty Schiele i Błażej Haberbusch nabyli w 1846 r. zabudowania dawnego browaru przy ul. Krochmalnej. Ich potomkowie – Karol Haberbusch i Kazimierz Ludwik Schiele od 1866 r. rozpoczęli okres najlepszej prosperity zakładu. Przed I wojną światową był to największy browar w Królestwie Polskim, wyposażony w maszynę parową ze Szwajcarii. Browar słynął m.in. z piwa bawarskiego i pilzneńskiego. Kryzys gospodarczy wywołany I wojną światową zmusił w 1919 r. pięć browarów warszawskich do połączenia się w jedną firmę – Zjednoczone Browary Warszawskie pod firmą Haberbusch i Schiele. Do wybuchu II wojny światowej dominowały one na rynku. Podczas powstania warszawskiego część zabudowań spłonęła, zaś maszyny i pojazdy wywieźli Niemcy.

Upaństwowiony w 1946 r. browar zaczął odbudowę zakładów w 1950 r. Tak powstały Warszawskie Zakłady Piwowarskie, a potem Browary Warszawskie. Browar został kupiony w 2004 r. przez koncern Heineken, który przeniósł produkcję do Warki. Obecnie na terenie należącym do prywatnego właściciela powstają zabudowania biurowo-usługowe, które zgodnie z planami ogłoszonymi przez inwestora, mają zostać wkomponowane w zrewitalizowane, zabytkowe budynki oraz uwzględniać miejsca o charakterze ogólnodostępnym dla mieszkańców. W rejestrze zabytków znalazły się budynki w zespole dawnego browaru Haberbusch i Schiele – willa fabrykancka (1889-1891) i laboratorium (1884-1886) przy ul. Grzybowskiej 58.

 
 
wolska bajkapowstancza wolaNasza Chłodnaparki wolikurier